تئاتر شهر تهران
آنچه که از تئاتر شهر تهران زبانزد خاص و عام است و تحت عنوان تنها مرکز حرفه ای تئاتر کشور مشهور شده است و اهالی فرهنگ و هنر برای این بنای خاص و منحصر بفرد ارزش و جایگاه بخصوصی قائل هستند، ساختمانی مدور و استوانه ای زیبا می باشد که در محلی در امتداد یکی از قدیمی ترین خیابان های شهر تهران، در تقاطع دو خیابان انقلاب و ولی عصر در ضلع غربی پارک دانشجو بنا شده است.
مشهود است که تئاتر شهر تهران شباهت ظاهری بسیاری با ساختمان تالار تئاتر بکمن در محل انستیتو تکنولوژی ایالت کالیفرنیا در کشور آمریکا دارد به طوری که شباهت ها درمعماری وساخت آن این دو مرکز را دو قلوی معماری تئاتری نامیده اند. اما درگذشته نه چندان دور در محل آنچه که امروزه با نام تئاتر شهر تهران معروف شده است محلی به نام کافه شهرداری قرار داشت که یکی از مهم ترین تفرجگاه های مردم پایتخت در زمان خود به شمار می رفت. این بنای چشم نواز استوانه ای شکل در سال 1346 بنا به خواست و صلاحدید ملکه فرح پهلوی، توسط مهندس امیرعلی سردار افخمی طراحی و پس از پنج سال در تاریخ هفتم هفتم بهمن ماه سال 1351 با روی صحنه رفتن نمایش باغ آلبالو نوشته آنتوان چخوف و به کارگردانی آربی اوانسیان و با بازی داریوش فرهنگ، سوسن تسلیمی، مهدی هاشمی، فهیمه راستکار و پرویز پور حسینی به عنوان مدرن ترین سالن تئاتر تهران افتتاح شد.
مجموعه تئاتر شهر که در ابتدا تنها برای اجرای در تالار اصلی ساخته شده بود درحال حاضر از پنج تالار تشکیل شده است . تالارهای این مجموعه عبارتند از: تالار اصلی، تالار چهارسو، تالار قشقایی، تالار سایه و کارگاه نمایش که چهار تالار آن در طبقه همکف و زیرزمین این ساختمان قرار دارد. تالار اصلی مجموعه تئاتر شهر با گنجایش 579 نفر دارای تمامی تجهیزات لازم برای یک سالن تئاترحرفه ای شامل : صحنه گردان الکتریکی ، آسانسور دکور، سیستم آویزهای بالا رونده برای دکور، دهانه متحرک صحنه، پرده و امکانات سینمایی و دستگاه های کنترل کننده است . ورودی سالن اصلی نیز دارای دو درب با پوشش آکوستیک است تا از ورود صدای سالن انتظار به سالن نمایش جلوگیری کند. مجموعه تئاتر شهر علاوه بر تالارهای نمایش ذکرشده ، دارای سالن انتظار و قسمت های پذیرایی کافه تریا، بوفه، کتابخانه، مرکز اسناد، کتابفروشی و بخش های اداری است. همچنین علاوه بر فضاهای سرپوشیده، محوطه باز اطراف بنا در مجاورت خیابان ولی عصر، پارک دانشجو و خیابان انقلاب نیز بخشی از مجموعه تئاتر شهر محسوب می شوند.