تخت سلیمان؛ دریاچه گنج
مجموعه تخت سلیمان در فاصله 45 کیلومتری شمال شرقی شهر تکاب قرار دارد که گفته می شود از 1600 سال پیش میزبان سازه هایی مقدس در میان حصارهای خود بوده است.
در کنار دریاچه تخت سلیمان، آثار تاریخی و باستانی متعددی وجود دارد که از مهم ترین مراکز تاریخ و تمدن ایران و سراسر جهان به شمار می رود و ارزش آن به اندازه ای است که در فهرست آثار میراث جهانی یونسکو نیز وارد شده است.
آثار و بناهای ادوار تاریخی اشکانیان، ساسانیان و ایلخانان مغول در این محل یافت شده است. مهمترین آثار بهجای مانده آن، آتشکده و تالارهای دوره ساسانی است. برخی آثار ساسانی دیگر نیز در کوه بلقیس و زندان سلیمان در نزدیکی روستای تخت سلیمان ساخته شده است.
تخت سلیمان؛ دریاچه گنج
مجموعه بناهای تاریخی در تخت سلیمان در اطراف چشمه رسوبی ساخته شده است. آب این چشمه که از عمق بیش از 120 متری از درون زمین به سطح آن میآید و به زمینهای اطراف میریزد، دارای املاح زیادی است که آن را برای آشامیدن و کشاورزی نامناسب می نماید.
بر خلاف تصور عامه، تخت سلیمان یک دریاچه نبوده و هیچ آبی به آن وارد نمی شود. رسوبات حاصل از املاح آب در طی قرن ها، لبه های چشمه را شکل داده و متغیر نموده است.
تخت سلیمان؛ دریاچه گنج
چاکراه زمین در تخت سلیمان
از نقطه نظر بسیاری از توریست های انرژی، تخت سلیمان یکی از چاکراه های زمین است و باعث بهبود وضعیت فیزیکی، جسمی، روحی انسان میشود. چاکراه های زمین و محوطه های مقدس نقاطی بر روی زمین هستند که انرژی حیاتی زمین در آن ها به خوبی قابل درک است.
چاکراه ها حلقههایی هستند که انرژی را در اطراف سیاره زمین به گردش در میآورند. زمین طبق نظریه گایا، به عنوان موجودی زنده دارای سیستم عصبی می باشد که در واقع این سیستم، توسط جریانهای الکتریکی روی سطح زمین و اتمسفر آن به وجود میآید.
تخت سلیمان؛ دریاچه گنج
افسانه های دریاچه گنج
بر اساس باورهای عامه, تمام مجموعه تخت سلیمان، بوسیله نیروهای ماورایی ساخته شده است. طبق داستان های که در مورد این دریاچه وجود دارد، گنج های بی شماری در طی قرون و اعصار به درون آن انداخته شده اند که معروف ترین آن ها انگشتر حضرت سلیمان است. در طول سالیان، گروه های کاوش باستانی بسیاری برای پرده برداشتن از راز این دریاچه به این منطقه آمدند که به دلیل فشار آب دریاچه و املاح غلیظ و سنگین آن، به عمق بیش از 31 متر نفوذ کنند.
نخستین بار که غواصان آلمانی وارد دریاچه تخت سلیمان شدند، طبق مشاهدات آن ها، گودالی در میان دریاچه دیده میشد که 112 متر عمق داشت. همچنین 10 کانال آب در حاشیه دریاچه کشف شد اما به دلیل رسوبات زیاد آب و محدودیت دید، آنها موفق به کشف اثری خاص در اعماق آب نشدند.
مستندسازی به نام “آرمین ایثارین” در مستندی به نام “اسرار دریاچه” تلاش نموده است تا اسرار دریاچه گنج را فاش کند. با کمک سازمان میراث فرهنگی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دپارتمان ژئوفیزیک و تیمهای تخصصصی دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف، محققان توانستند نقشه سه بعدی دریاچه را تهیه کنند. طبق اظهارات کاوشگران به دلیل فشار و وجود آرسنیک در آب دریاچه، از تراز 42 متر به پایین با ROV یا زیر دریایی ریموت کنترل، کار ادامه پیدا کرد.
تخت سلیمان؛ دریاچه گنج