قلعه آدمخوار
قلعه آدمخوار کجاست؟
قلعه آدمخوار که در روستای کورعباسلو استان اردبیل واقع شده است، در دوران پیش از اسلام ساخته شده است. سالیان سال است که این قلعه متروک مانده است و بازدید کننده ای ندارد.
از نظر کاربری، این قلعه مستحکم که بر فراز کوهی ساخته شده است، برای اهداف نظامی و سکونت مورد استفاده بوده است. آثار یافت شده در این قلعه، متعلق به عصر اشکانی، دوران مفرغ و اسلامی می باشد.
در عین حال کارشناسان باستان شناسی اردبیل معتقدند که با وجود آثاری شاخص از 4 هزار سال قبل در این منطقه عمده رونق این قلعه در دوران اشکانی و در هنگام جنگ ایران و روم بوده است.
طبق نظر کارشناسان، قلعه های این منطقه متناسب با کاربری آن ها احداث می شده است و به همین دلیل در به کارگیری مصالح حتما از میزان نفوذ پذیری، وسعت و امکانات قلعه ها به نسبت شرایط منطقه و کاربرد توجه می کردند و به همین دلیل این نوع قلعه ها با هم تفاوت دارند.
به عنوان مثال قلعه قهقهه به عنوان زندان سیاسی کاربرد داشته است و به همین دلیل در اطراف این قلعه، پرتگاه وجود دارد.
به گفته کارشناسان، قرار داشتن قلعه آدمخوار، گردن کلفت یا همان بوینی یوغون در چنین منطقه ای سبب شده است که در صورت حمله دشمن، به دلیل موقعیت طبیعی و صعب العبور بودن آن، دست یابی به آب و غذای کافی و امکان حفاظت در برابر بلایای مورد نظر، افراد حفاظت شوند.
معماری قلعه
دیواره های قلعه مخوف آدمخوار، از جنس سنگ و ساروج می باشند و ارتفاعی معادل300 متر دارند. مساحت کلی قلعه بوینی یوغون بیش از 300 هکتار بوده است که به صورت چند لایه ای ساخته شده است. این مکان در دوران تاریخی اشکانیان تا صفویان محل سکونت افراد بسیاری بوده است.
انسان هایی که در آن برهه زمانی در اسن قلعه سکونت داشتند، برای دسترسی راحت به آب و ذخیره آن، حوضچه های سنگی متعددی در بالای قلعه ساخته بودند.
در این قلعه، پله های دست سازی وجود دارد که در صورت بالا رفتن از این پلکان، میتوان آسیاب سنگی که در این قلعه وجود دارد را نیز مشاهده نمود.
راز قلعه آدم خوار
طبق روایات، در گذشته هر فردی که تصمیم به بازدید از قلعه ی مرموز آدمخواران اردبیل می گرفت، پس از عزیمت به قلعه، به طور مرموزی ناپدید شده و هیچ اثری از وی پیدا نمی شد.
بررسی های انجام شده بر روی این قلعه نشان می دهد که معماری عجیب آن و ارتفاع زیاد دیواره ها سبب گشته که دسترسی به آن غیر ممکن باشد و افرادی که راهی این مکان می شدند به نحوی یا درون قلعه گیر کرده و گم می شدند و یا از راه دیگری راهی می شدند.
گم شدن افراد درون قلعه آدمخوار اردبیل سبب می شد که تا چندین وقت آن ها بدون آب و غذا بمانند و در نهایت در همان مکان تلف شوند.