پاسارگاد

شهرستان پاسارگاد به مرکزیت سعادت شهر، در شمال استان فارس و در 120 کیلومتری شیراز قرار گرفته است و با میانگین ارتفاع حدود 1760 متر از سطح دریا و 1813 کیلومتر مربع وسعت، موقعیتی کوهستانی دارد. این شهرستان از شمال به شهرستان های خرم بید و آباده، از غرب به شهرستان­ اقلید، از جنوب به شهرستان مرودشت و از شرق به شهرستان ارسنجان محدود است و آب و هوایی معتدل مدیترانه ای با زمستان­ های سرد و تابستان­ های معتدل دارد. منطقه‌ای که پاسارگاد در آن واقع شده به دشت مرغاب معروف است. رود پلوار که در ایران باستان مدوس نامیده می‌شد، این دشت را سیراب می‌کند پیش از این که شهر پاسارگاد در دشت مرغاب ساخته شود، این دشت از سابقه تمدنی 3 هزار ساله برخوردار بود و روستاهایی چون تل نخودی، تل خاری، تل سه آسیاب و دو تولان که در هزاره چهارم و سوم پیش از میلاد، در آنها کشاورزی می‌شد، دارای رونق و شکوه ویژه‌ای بود. شناخته شده ترین جاذبه پاسارگاد را می توان مقبره کوروش دانست. آرامگاه کورش که پیش تر مشهور به مشهد مادر سلیمان بود، پس از پژوهش‌ های باستان‌شناسی، هویت اصلی بنا به عنوان آرامگاه کوروش بزرگ مشخص شده‌ است. این آرامگاه نزدیک به 530 تا 540 پیش از میلاد از سنگ آهکی به رنگ سفید ساخته شده‌ است.

Pasargadae

آثار باستانی پاسارگاد از لحاظ زمانی به سه دوره تاریخی تقسیم بندی می شوند؛ آثار پیش از دوره هخامنشی، آثار دوره هخامنشیان و آثار پس از اسلام. از عمده آثار دوره هخامنشی علاوه بر آرامگاه کوروش، می توان به آرامگاه کمبوجیه، کاخ بارعام، دوکوشک، کاخ اختصاصی، کاروانسرای مظفری، پل سنگی، تل تخت، و بخش های دیگر اشاره کرد. هرچند این سایت های تاریخی کنار هم نیستند، اما از آنجایی که منطقه‌ ای توریستی می باشد، راه‌ های دسترسی آسفالتی بین سایت های مختلف آن وجود دارد. مجموعه کاخ های پاسارگاد بخش دیگری از میراث جهانی پاسارگاد محسوب می‌شوند. کاخ اختصاصی، باغ شاهی، کوشک، کاخ بارعام، پل و کاخ، کل مجموعه کاخ را تشکیل می‌دهد.

Pasargadae

سنگ ‌نگاره انسان بالدار، از سالم‌ ترین سنگ ‌نگاره‌ های باقی مانده از زمان کوروش است. گفته می شود که که کوروش با ساختن این تندیس که مردی با ریش کوتاه و پرپشت را نشان می‌دهد که ردایی بلند بر تن دارد، بر آن بوده تا حس اتحاد و همدلی را القا کند. تا سال‌های پیش سخن معروف کوروش با مضمون من کوروش شاه هخامنشی‌ام، به سه زبان ایلامی، پارسی و آکادی بالای سر این تندیس قرار داشته که حالا از بالای سر این تندیس برداشته شده است.

Pasargadae