باغ عفیف آباد – شیراز
تاریخچه باغ عفیف آباد
باغ عفیف آباد واقع در خیابانی به همین نام در شهر زیبا و تاریخی شیراز قرار دارد و قدمت آن به دوران صفویه بازمی گردد. این باغ در زمره یکی از زیباترین باغ های ایرانی است که هنر گل کاری ایران را نمایش می دهد. مجموعه باغ عفیف آباد در زمینی به مساحت 127 هزار متر مربع ساخته شده است.
وجه تسمیه باغ عفیف آباد
شخصی به نام میرزاعلی خان قوام الملک این باغ را در دوران قاجار خریداری کرده و به مرمت آن پرداخته است. وی همچنین اقدام به ساخت عمارتی بزرگ در دو طبقه در وسط باغ نمود که امروزه نیز پابرجاست و از آن بعنوان موزه ای برای نمایش آثار ترایخی نظامی ایران استفاده می شود. قوام الملک دوم در سال های به جهت آبیاری گل و گیاهان باغ، قناتی که در نزدیکی باغ قرار داشت را خریداری کرد.
سال ها بعد و با نزدیک شدن به اواخر دوران قاجاریه این باغ که در ابتدا به باغ گلشن معروف بود به تملک شخصی به نام عفیفه خاتون افتاد. از آن جایی که عفیفه خاتون تغییر و تحولات زیادی را در باغ به وجود آورد، از آن زمان به بعد به این باغ عفیف آباد می گویند.
مالکیت باغ عفیف آباد
سال ها بعد از درگذشت عفیفه خاتون، با روی کار آمدن حکومت پهلوی، وارثان وی، این مجموعه تاریخی را به همسر محمد رضا شاه، “فرح پهلوی” اهدا نمودند. این باغ چندین سال متعلق به فرح بود و پس از آن در سال 1340 به مزایده گذاشته شد. ارتش توانست در این مزایده مالک باغ شود. این سازمان در سال های اولیه ای که این باغ را بدست آورده بود به مرمت بخش های تخریب شده باغ پرداخت، این بازسازی در سال 1342 آغاز و پس از 7 سال، در سال 1349 خاتمه یافت. معمارانی که در آن دوران مرمت این بنا را بر عهده داشته اند با الهام از کاخ ورسای واقع در کشور فرانسه، بخش های مختلف باغ عفیف آباد را بازسازی نمودند اما همچنان فرم کلی معماری سنتی ایرانی را در آن حفظ کردند. پس از آن، باغ عفیف آباد به مکانی تفریحی برای خاندان شاه و همچنین ارتشیان تبدیل شد.
در سال 1357 با برکناری حکومت پهلوی و پیروزی انقلاب اسلامی، مالکیت مجموعه تغییری نکرد و تا به امروز این مجموعه متعلق به ارتش جمهوری اسلامی ایران می باشد. سال ها بعد ارتش تصمیم به احداث موزه ای نظامی در این مجموعه گرفت. ساخت و تکمیل این موزه در سال 1370 به پایان رسید و در تاریخ 29 فروردین (روز ارتش) افتتاح شد. این موزه نیز تحت نظر همین سازمان اداره می شود. موزه نظامی دارای دو بخش موزه عبرت و موزه اسلحه می باشد.