دریاچه ارومیه – ارومیه
موقعیت دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه، در شمال غربی کشور ایران است و طبق تقسیمات کشوری، این دریاچه در میان دو استان آذربایجان غربی و استان آذربایجان شرقی قرار گرفته است. مساحت این دریاچه بر اساس آمار سال 1377 در حدود شش هزار کیلومتر مربع بود که در ردیف بیست و پنجمین دریاچه بزرگ دنیا از نظر مساحت قرار میگیرد.
دریاچه ارومیه، بزرگترین دریاچه داخلی ایران، بزرگترین دریاچه آب شور در خاور میانه، و ششمین دریاچه بزرگ آب شور دنیا است. آب این دریاچه به شدت شور بوده و به طور عمده از رودخانه های زرینهرود، سیمینهرود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه میشود.
وجه تسمیه دریاچه
در دوران حکومت پهلوی، به هنگام پادشاهی رضاشاه این دریاچه به افتخار وی دریاچه رضائیه نامگذاری شد. پس از انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 نام دریاچه به نام پیشین خود، دریاچه ارومیه بازگشت. نام این دریاچه امروره نیز دریاچه ارومیه است که از نام شهر ارومیه، مرکز استان آذربایجان غربی گرفته شده است. این نام در زبان ترکی اورمو گولو گفته میشود. در زبان پارسی کهن، این دریاچه چیچست به معنای درخشنده نامیده شده است.
تنوع زیستی دریاچه ارومیه
به دلیل شوری بیش از حد دریاچه هیچ نوع ماهی در این دریاچه زندگی نمیکند. با این وجود، دریاچه ارومیه یکی از زیستگاه های مهم سخت پوست آرتمیا می باشد. این سخت پوست یکی از منابع اصلی تغذیه پرندگان مهاجر از جمله فلامینگو بهشمار می رود. دریاچه ارومیه بصورت بین المللی توسط یونسکو به عنوان منطقه تحت حفاظت ثبت شده است.
سازمان محیط زیست ایران اکثر نقاط این دریاچه را به عنوان پارک ملی شناسایی نموده است. این دریاچه با داشتن بیش از صد جزیره کوچک صخره ای محل توقف پرندگان مهاجر از قبیل فلامینگو، پلیکان، کفچه نوک، اکراس، لک لک، اردک پیسه، نوک خنجری، چوب پا، و مرغ نوروزی می باشد.