کویر ورزنه – اصفهان
معرفی کویر ورزنه
کویر ورزنه نام خود را از شهری که در مجاورت قرار دارد گرفته است. این کویر در فاصله 100 کیلومتری شرق اصفهان و 150 کیلومتری غرب شهر یزد جای گرفته است و از شرق به تالاب گاوخونی، از شمال به شهرستان ورزنه و زاینده رود، از جنوب به حسن آباد و از غرب به مسیر حسن آباد به ورزنه منتهی می شود.
تمامی منطقه کویر ورزنه تحت عنوان بیابان خارا شناخته می شود اما تفاوت فاحشی میان تپه های سست بیابان خارا که در انتهای کویر است و به هیچ عنوان برای کویرنوردی مناسب نیست و کویر ورزنه می باشد. کویر ورزنه دارای بزرگترین سایت تفریحی کویری ایران است.
دیدنی های کویر ورزنه
وجه تمایز کویر ورزنه با دیگر کویرهای ایران، وزش بادهای متفاوت است که به تپه های ماسه ای، شکل های متفاوتی مثل تپه های ماسه ای طولی، هلالی و هرم های ماسه ای داده و چشم اندازهایی را به وجود آورده است که کم نظیر می باشند. در سفر به کویر ورزنه می توانید از جاذبه های دیدنی شهر ورزنه نیز بازدید نمایید.
یکی از جاذبه های جالبی که در این کویرگردی می توانید از آن بازدید کنید، پل تاریخی ورزنه می باشد که آخرین پل تاریخی ساخته شده بر روی زاینده رود است که البته زمان ساخت دقیق آن مشخص نیست.
یکی از جاذبه های این منطقه، گاوچاه ورزنه می باشد. در زمان های نه چندان دور، پیش از اختراع موتور آب کشی، مردم ورزنه از طریق گاوها آب را از چاه بیرون میکشیدند. در سالهای اخیر، یکی از این چاهها توسط فردی بازسازی و به جاذبه گردشگری تبدیل شده است.
علاوه بر این جاذبه ها، به دلیل آن که در گذشته زرتشتیان در این منطقه زندگی می کردند، آتشکده های متعددی در این شهر وجود دارد؛ چنان که گفته می شود مسجد جامع ورزنه نیز بر روی بقایای یکی از آتشکده های قدیمی ساخته شده است. در مسجد جامع ورزنه شاهد معماری تیموریان و شاهکارهای کاشیکاری آن دوران هستیم.
آب و هوای کویر ورزنه
کویر ورزنه به دلیل نزدیکی به تالاب گاوخونی و رطوبت ناشی از این تالاب، دارای پوشش گیاهی متنوعی می باشد. کویر ورزنه، 17 هزار هکتار ریگزار دارد که در آن بیشتر، درختچه های تاغ و اسکمبیل را به عنوان پوشش گیاهی می شاهد هستید اما گیاهانی مثل تق تقو، بوته های نسی و سایر گیاهان ماسه پسند هم در این ناحیه زیاد دیده می شود.
از نظر پوشش جانوری در سال های گذشته جانوران زیاد و متنوعی در این ناحیه پیدا می شد که در این سال ها تعداد آن ها با توجه به شکار، خشک شدن گاوخونی و از بین رفتن زیستگاه کم شده است. امروزه در این کویر جانورانی مثل شغال، خرگوش، گربه، شاهین، افعی شاخدار، مار شتری و … دیده می شود.